Overslaan en naar de inhoud gaan

Wetenschap in harmonie met de natuur: de heivlinder is terug op SCK CEN

29 augustus '24

Een succes van doordacht natuurbeheer

Op de SCK CEN-site zijn we momenteel druk in de weer met de bouw van nieuwe onderzoeksfaciliteiten. Ondanks deze omvangrijke bouwwerven, blijft de zorg voor onze natuurlijke omgeving een belangrijke prioriteit. Slechts enkele jaren geleden ondertekenden we de Green Deal, een ambitieus plan gericht op het verhogen van de biodiversiteit en het versterken van ons draagvlak voor natuurbeheer. Onze inspanningen lijken nu al hun vruchten af te werpen: de zeldzame heivlinder is namelijk terug op onze site.

Een heivlinder zit in een bloemenstruik. De vlinder heeft vleugels met een bruine en grijze camouflagepatroon. De vleugels zijn gesloten, met een kleine oogvlek zichtbaar op de achtervleugel.
Een close-up van een heivlinder. De fijne details van de vleugels zijn duidelijk zichtbaar, met een complex patroon van bruine, grijze en witte tinten. De oogvlekken op de achtervleugels zijn prominent en de textuur van de schubben is goed te zien. De antennes zijn dun en licht gebogen, en de ogen van de vlinder zijn groot en donker.

Op naar een heivlinder-familie!

De heivlinder, een zeldzame en kwetsbare soort die in Vlaanderen slechts op enkele plekken voorkomt, heeft zijn weg gevonden naar onze terreinen. Dat is geen toeval, maar het resultaat van doordacht natuurbeheer. Onze groendienst richtte de terreinen zorgvuldig in om een geschikte habitat te bieden en de heivlinder weer aan te trekken. We kunnen nu met enige voorzichtigheid en trots zeggen dat deze vlinder zich inderdaad op onze terreinen heeft gevestigd.

In augustus werden de heivlinders meerdere keren gespot op open zandgebieden, heide en schrale grassen – de ideale biotopen die onze groendienst heeft gecreëerd door terug te keren naar de basis van groene aanleg. We zagen zowel een mannelijke als een vrouwelijke vlinder, wat hopelijk het begin markeert van een eigen heivlinder-familie op onze site. Deze waarnemingen tonen aan dat onze groene inspanningen effectief zijn!

Een groene visie voor de toekomst

Onze groene visie gaat verder dan alleen het behoud van de heivlinder. We zetten ons in voor een klimaatrobuuste en biodiverse omgeving door middel van gerichte maatregelen, zoals het omvormen van dennenbossen naar klimaatbestendige inheemse loofbossen. Deze transformatie omvat het aanplanten van inheemse soorten, het bestrijden van invasieve exoten en het versterken van bosranden, hooilanden en vennen. Al deze inspanningen dragen bij aan een gezonde en veerkrachtige natuur rondom onze gebouwen.

Meer weten?
Lees hier verder en strek ineens je benen voor de natuurwandeling!

Klik naar ons natuurbeleid

Deel dit artikel