Overslaan en naar de inhoud gaan

Nucleaire ontmanteling: SMELD, een oven om staal van kerncentrales om te smelten

20 juni '23

België krijgt een oven om een deel van het staal uit nucleaire ontmanteling om te smelten. Dat is aangekondigd in de subcommissie voor nucleaire veiligheid. In het kader van het Belgische plan voor Herstel en Veerkracht, gecoördineerd door staatssecretaris Thomas Dermine, stellen vicepremier Dermagne en minister Van der Straeten 13,5 miljoen euro ter beschikking voor deze infrastructuur.

2023_SCKCEN_SMELD

Bij het ontmantelen van kerncentrales zijn metalen in 3 hoofdcategorieën op te delen:

  • Een groot deel van het metaal in een kerncentrale is vrij van radioactiviteit. Dat wordt verwerkt via een conventioneel recyclageproces.
  • Ander metaal is te besmet om te worden verwerkt of gerecycleerd. Het wordt gecategoriseerd als kernafval en naar NIRAS gestuurd, de Nationale instelling voor radioactief afval en verrijkte splijtstoffen.
  • Het derde en laatste deel - dat aanzienlijke volumes vertegenwoordigt - heeft een beperkt niveau van radioactiviteit, waardoor het kan worden gerecycleerd binnen een speciale infrastructuur, zoals SMELD (State-of-the-art MEtal MElting Limiting waste during D&D).

Concreet bestaat het project uit twee delen. Ten eerste fundamenteel onderzoek door SCK CEN in Mol, in samenwerking met het Centre de Recherches Métallurgiques (CRM) in Luik.

Met behulp van een laboratoriumfusieoven kan binnen dit deel onderzoek worden verricht naar de bewegingen van bepaalde radio-isotopen tijdens het fusieproces en het bepalen van parameters/methoden om de bewegingen van deze isotopen te controleren.

Het project omvat daarnaast haalbaarheidsstudies, industrieel onderzoek en fusie-infrastructuur, en zelfs grootschaliger onderzoek met één of meer industriële partners, te selecteren door SCK CEN.

“We zijn ervan overtuigd dat dit project zal leiden tot economische ontwikkeling en duurzame lokale tewerkstelling in de ontmantelingssector.”
Pierre-Yves Dermagne, vicepremier en minister van Economie en Werk
“Deze oven is een essentieel instrument om de ontmantelingsindustrie in België te structureren. Het zal ons zonder twijfel in staat stellen om de Belgische expertise in ontmanteling te ontwikkelen en vervolgens onze bedrijven te positioneren op de internationale markt.”
Thomas Dermine, staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, verantwoordelijk voor Wetenschapsbeleid
“De ontmanteling van de kerncentrales en de berging van het resulterende afval is de duurste en meest delicate werf van ons land die over tientallen jaren wordt gespreid, en bijgevolg nog jaren werkgelegenheid en duizenden jobs in eigen land creëert.

Deze investering van 13,5 miljoen euro uit het Europese relancefonds in technologie voor het smelten van metalen uit de ontmanteling van kerncentrales is een investering in circulariteit en hergebruik. Ze laat toe dat het SCK CEN, samen met onze universiteiten en bedrijven, deze expertise opbouwt die daarna geëxporteerd kan worden naar andere landen die de komende jaren kerncentrales ontmantelen."
Tinne Vander Straeten, minister van Energie

Deel dit artikel