Overslaan en naar de inhoud gaan

RadoNorm pronkt in erelijst van beste, Europese burgerwetenschap

25 juni '24

Burgerwetenschap van RadoNorm – een grootschalig project om het radongehalte in uw woning te meten en te verminderen – pronkt in de lijst van ‘European Union Prize for Citizen Science- Honorary Mentions’. De nieuwe Europese prijs bekroont jaarlijks innovatieve en creatieve projecten met grote wetenschappelijke verdienste én maatschappelijke impact.

20230825_SCKCEN-Radon

In actie tegen radon

“Wetenschappelijk onderzoek mag niet achter gesloten deuren blijven. Het moet naar de mensen komen, zeker wanneer het hun eigen gezondheid betreft. Radon is de op één na belangrijkste oorzaak van longkanker in Europa. Helaas merken we dat mensen wel op de hoogte zijn van de risico's van radon, maar gewoon geen actie ondernemen. Met RadoNorm onderzoeken we of burgerwetenschap dat kan oplossen!”, klonk het bij de start van het project.

💡 Herlees hier het artikel van augustus '23 waarin we de Citizen Science Incubator aankondigden.

Bij de 10% beste projecten met burgerwetenschap

RadoNorm’s “Citizin science incubator” drijft talrijke burgerinitiatieven in Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Noorwegen, Polen, Portugal, Slowakije, Slovenië en Spanje. Elk initiatief stelt burgers in staat om radonmetingen uit te voeren, voornamelijk in scholen, huizen, kantoren of ondergrondse mijnen.

Het project kreeg onlangs officieel erkenning, want het werd – uit maar liefst 288 inzendingen – geselecteerd als ‘European Union Prize for Citizen Science- Honorary Mentions’. RadoNorm verovert daarmee een positie tussen de 10% beste, Europese projecten met burgerwetenschap.

“Meer dan 600 burgers en 57 onderzoeksinstellingen hebben aan onze burgerinitiatieven deelgenomen. We hebben de brug geslaan tussen onderzoek enerzijds en gemeenschap anderzijds. Als projectcoördinator van die initiatieven ben ik bijzonder trots dat we mee aan de wieg stonden en ze doen helpen groeien. We mogen de impact hiervan niet onderschatten. Die initiatieven hebben niet alleen geleid tot een verhoogd bewustzijn over radonrisico’s. Ze hebben ook bijgedragen aan de verzameling van wetenschappelijke gegevens én zelfs technische oplossingen voor mitigatie van woningen in Europa. Dat dat door de jury werd erkend, is een groot compliment”, aldus Tanja Perko, experte in risicocommunicatie bij SCK CEN. 

Gloednieuwe, Europese prijs

In 2023 riep de Europese Commissie de European Union Prize for Citizen Science in het leven. Die jaarlijkse prijs zet burgerwetenschap in de kijker en bekroont innovatieve en creatieve projecten met grote wetenschappelijke verdienste én maatschappelijke impact. Ook bij de vorige editie scoorde België hoog. Toen ging de hoofdprijs nog naar Isala, een project van UAntwerpen rond vaginale gezondheid. Een ander Belgisch, prestigieus project CurieuzeNeuzen kreeg toen ook een Honorary Mention. RadoNorm voegt zich nu dus aan het rijtje van impactvolle burgerwetenschapsprojecten.

Wil je meer weten over radon en de mogelijke gevaren ervan? FANC - het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle - bundelt online heel wat informatie en organiseert jaarlijks de RadonActie. Surf naar de website van FANC en ontdek meer tips om radon te vermijden.

Ontdek de tips!

Deel dit artikel