Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek op Nerdland de kernenergie van de toekomst

17 mei '24

Nerdland Festival keert terug! Op 24, 25 en 26 mei toveren Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel het Provincieel Domein Puyenbroeck opnieuw om tot het grootste openlucht wetenschapsfestival van ons land. Met shows, experimenten en proefjes, virtual reality, curiosa en vooral: vééél wetenschap. 

En ook wij, SCK CEN, zijn weer van de partij! Mis ons 'Bubble House' niet en boek nog snel je ticket voor Nerdland Festival!

Je onderzoekt er - samen mét ons - hoe we kernenergie klein, nóg veiliger en duurzaam kunnen maken. [Tip: 'Speedy Bubbles', standnummer 12 in Space & Robots-zone].

SCK CEN - Nerdland Festival (2024)

Heb jij ooit al gehoord van supercompacte kernreactoren? Ze heten Small Modular Reactors, ofwel "SMR" in het kort. 

SCK CEN - Nerdland Festival (2024)

Jij kan op Nerdland in onze 'SMR' stappen!

En dat wordt een bijzonder moment, want onze SMR is wereldwijd uniek. Hij gebruikt vloeibaar lood - in plaats van water - om de kern te koelen. Lood biedt meerdere voordelen. Waarover spreken we dan concreet? Dat mag je op Nerdland Festival zelf komen uittesten in ons Bubble House! Met dit bubbelhuisje visualiseren we op een speelse manier de werking van onze loodgekoelde SMR.

Hoezo? Dat opblaasbaar, bolvormig koepelhuis zit vol met maar liefst 100 ronddraaiende ballonnen. Ze stellen de neutronen in een reactorkern voor: ze bewegen door de kern en botsen op uraniumatomen. Die atomen vallen bij de botsing uit elkaar. Daarbij komt veel energie vrij: energie die we kunnen gebruiken om bijvoorbeeld elektriciteit te produceren. Jouw opdracht? Vang een neutron en produceer duurzame kernenergie!

Duurzame kernenergie?

Efficiënter grondstofgebruik en minder langlevend afval

Moeder Natuur heeft voor ons drie varianten - 'isotopen' - van uranium gemaakt. Niet elke variant van uranium is geschikt om te splijten. Uranium-235 laat zich het makkelijkst van de kaart brengen door een neutron. Het liefst vangt het trage neutronen, maar eigenlijk is eender welk neutron – traag of snel – goed. Voor uranium-238 liggen de kaarten anders: het wil enkel met snelle neutronen ‘een dansje doen’. Helaas bestaat natuurlijk uranium voor 99,3% uit uranium-238 en slechts voor 0,70% uit uranium-235.  

Wist je dat water neutronen vertraagt en lood ze juist snel houdt?

Als je dat weet, is de rekensom snel gemaakt. Met snelle neutronen kunnen we meer energie halen uit dezelfde beschikbare hoeveelheid splijtstof. Bovendien heeft een loodgekoelde SMR - dankzij zijn snelle neutronen - ook het potentieel om splijtstof die al een cyclus in een reactor heeft meegedraaid, opnieuw te gebruiken. Gebruikte splijtstof die nu als afval wordt beschouwd, maken we zo weer nuttig. Op die manier houden we op het einde van de rit minder langlevend afval over.

Derde voordeel: passieve veiligheid

We zetten sterk in op passieve veiligheidssystemen. Als de reactor stopt, voert de koelvloeistof de warmte vanzelf via natuurlijke circulatie af. En weet je wat onze reactor bijkomend van nature veilig maakt? Lood kookt pas bij 1749 graden Celcius. We hoeven de reactor niet onder druk te zetten en moeten ons dus ook geen zorgen maken over drukverlies.

Waarom kiezen we voor lood? Hoe werkt die recyclage juist? En met welke partners bouwen we het allereerste model? Kan je voor die uitleg niet wachten tot Nerdland Festival en wil je nu al meer weten over onze loodgekoelde SMR? 

Klik dan snel door!

Hoor jij het in Keulen donderen bij 'uranium-235' en 'uranium-238'? 
Lees dan de factcheck van Fanny Kiekeboe: Wat is uranium-235?'

Surf naar de factcheck

Deel dit artikel