Overslaan en naar de inhoud gaan

Belgisch actieplan moet méér patiënten toegang geven tot innovatieve kankerbehandeling

19 juni '24

Vandaag is het startsein gegeven voor een Belgisch actieplan om méér kankerpatiënten toegang tot innovatieve behandeling te bieden. Concreet gaat het over radioligandtherapie (RLT) – ook wel Targeted Radionuclide Therapy genoemd. Die baanbrekende therapie kan een belangrijke pijler worden in de strijd tegen kanker. Het actieplan wil ons zorgsysteem RLT-toekomstbestendig maken en de Belgische voortrekkersrol daarin verankeren.

SCK CEN - Actieplan Nuclear medicine (2024)

België heeft jarenlange ervaring op het vlak van nucleaire geneeskunde en radioligandtherapie (RLT). Ons land beschikt over een uniek ecosysteem met toonaangevende nucleaire experten, onderzoeksfaciliteiten en -reactoren, farmaceutische bedrijven, productiefaciliteiten, gespecialiseerde artsen en ziekenhuizen. In totaal telt de Belgische nucleaire geneeskunde meer dan 5.000 toegewijde professionals, onder wie 350 specialisten.

Collectieve inspanning

“België heeft unieke troeven in handen om die kankerbehandelingen breed uit te rollen én een toekomst te geven, ten voordele van de patiënt, maar we moeten ze tijdig benutten”, aldus Koen Hasaers, directeur ‘Nuclear Medical Applications’ bij het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN. “Wij zetten bij SCK CEN al concrete stappen door – met de bouw van CRF – de productiecapaciteit te verhogen en preklinisch onderzoek te stimuleren. Centraal staat echter de collectieve inspanning tegen kanker.” 

Daarom ondersteunt SCK CEN actief sectorinitiatieven, zoals het vandaag aangekondigde ‘RLT’-actieplan. Dat actieplan wil de voortrekkersrol van België verankeren en ons zorgsysteem RLT-toekomstbestendig maken. 

Vandaag wordt de innovatieve kankerbehandeling al ingezet om neuro-endocriene tumoren en prostaatkanker te behandelen. Verder lopen er wereldwijd ongeveer 200 klinische onderzoeken, waarvan een aantal in de laatste klinische fase. “De toepassingsmogelijkheden zullen zich snel naar andere kankers uitbreiden, waardoor de druk op de behandelcentra evenredig zal toenemen. Daarom is het RLT-actieplan broodnodig. Patiënten hebben het recht om van de voordelen van deze nieuwe modaliteit te genieten in ons land”, aldus Erik Briers. 

Radioligandtherapie: een definitie

Radioligandtherapie (RLT) - of ook wel Targeted Radionuclide Therapy genoemd - is een innovatieve en doelgerichte behandeling. De behandeling maakt gebruik van nucleaire geneeskunde om verschillende soorten kankers heel gericht te behandelen. Het combineert een molecule die de kankercellen herkent (het ligand) met een radio-isotoop die als doel heeft de kankercellen te beschadigen of te vernietigen en de impact op nabijgelegen gezonde cellen te beperken.

Het actieplan is te raadplegen op de website van Inovigate. Dat adviesbureau heeft het actieplan – in nauwe betrokkenheid met professionals uit de gezondheidszorg, ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen, universiteiten, patiëntenverenigingen en publieke diensten – opgesteld. 

Lees het actieplan
SCK CEN - Actieplan Nuclear medicine (2024)

Wil je het volledige en officiële persbericht lezen? 

Klik hier

Deel dit artikel