Financiering MYRRHA verzekerd

2019-02-12

In antwoord op een artikel in De Standaard van 12 februari 2019 wenst het SCK•CEN te herhalen dat de financiering van het MYRRHA-project verzekerd is, en niet beïnvloed wordt door de recente politieke ontwikkelingen in het land. De beslissing om MYRRHA te financieren werd op 7 september 2018 door de meerderheidsregering genomen en blijft van kracht, ondanks het ontslag van die regering in december 2018. Zoals gebruikelijk met een regering in lopende zaken worden federale regeringsuitgaven gefinancierd met het systeem van voorlopige twaalfden. Voor het MYRRHA-project bij het SCK•CEN betekent dit business as usual. De eerste MYRRHA-componenten worden momenteel geassembleerd en getest in Mol en Louvain-la-Neuve.

MYRRHA is een grote nucleaire onderzoeksfaciliteit die van groot belang is voor de samenleving op vele vlakken. Deze infrastructuur baant de weg naar een innovatieve oplossing om de massa en opslagtijd van hoogradioactief kernafval te verminderen.

Een andere belangrijke uitdaging waar MYRRHA een antwoord op zal bieden, ligt in de nucleaire geneeskunde. MYRRHA zal bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe radio-isotopen die een positieve invloed zullen hebben op de precisie en neveneffecten van kankerbehandelingen.

Met zijn unieke door een deeltjesversneller aangedreven opstelling zal MYRRHA wetenschappers en ingenieurs op vele domeinen aantrekken. MYRRHA staat voor een specifieke infrastructuur voor fundamenteel en toegepast onderzoek met toegevoegde waarde voor de innovatieve wereld die we tegemoet treden.

Perscontact

Cathy Schoels  +32 (0) 0477 68 02 80  - cathy.schoels@gmail.com