25 jaar onderzoek naar de ultieme recyclage

2014-11-06

In het European Space Research and Technology Centre in Noordwijk (NL) is op 4 november 2014 de 25ste verjaardag gevierd van het MELiSSA-project. België is sterk vertegenwoordigd in dit uniek recyclageproject voor bemande ruimtemissies. Eén van de grondleggers van MELiSSA is het Studiecentrum voor Kernenergie.

MELiSSA is een miniatuur life support systeem dat over enkele decennia bemande ruimtereizen naar Mars mogelijk moet maken. Het concept bestaat uit een reeks van aan elkaar gekoppelde bioreactoren waarin drinkwater, voedsel en zuurstof gerecycleerd wordt uit het afval en CO2 afkomstig van de astronauten. Het opzet: 100% van het geproduceerde afval recycleren.

Het Studiecentrum voor Kernenergie lag aan de basis van MELiSSA en speelt nog steeds een sleutelrol in dit project. Zo verricht het SCK•CEN onderzoek naar de gevolgen van kosmische straling en gewichtloosheid op de bacteriën die essentieel zijn voor de recyclage.

Onder de vleugels van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is MELiSSA de voorbije 25 jaar uitgegroeid tot een omvangrijk internationaal onderzoeksproject. Dankzij de steun van de federale overheid, de inbreng van verschillende onderzoeksinstellingen, universiteiten en industriële partners, geldt België als de voortrekker in de ontwikkeling van dit life support systeem.

In het komende decennium wil ESA dit systeem in realistische omstandigheden testen tijdens bemande vluchten in een baan om de maan. Daarnaast worden ook toepassingen op aarde onderzocht.

Delegatie van SCK•CEN met christophe Lasseur, ESA projectmanager

melissa group picture 

 

Van links naar rechts

Rob Van Houdt
Joseba Andoni García Beaumont
Paul Janssen
Sandra Condori Catachura
Hans Vanmarcke
(hoofd Moleculaire en Cellulaire Biologie)
Max Mergeay
(grondlegger van MELiSSA namens SCK•CEN)
Christophe Lasseur (ESA, projectmanager MELiSSA)
Natalie Leys (team leader namens SCK•CEN)
Felice Mastroleo