Laurent Lemmens eindigt vierde op Battle of the Scientists

2019-03-29

Doctoraatsstudent Laurent Lemmens (SCK•CEN – KU Leuven) streed vandaag – samen met vier andere wetenschappers – voor ‘Beste onderzoekspresentatie’ in de Battle of the Scientists. Hij sleepte de begerenswaardige trofee niet in de wacht, maar verzilverde wel een mooie vierde plaats. “Het was een unieke ervaring, die ik alle wetenschappers zou aanraden”, aldus Laurent Lemmens.

Tijdens de Battle of the Scientists kregen deelnemers welgeteld 15 minuten om hun onderzoek uit te leggen aan een publiek van kinderen uit de lagere school. De vijf internationale wetenschappers haalden alles uit de kast om de leerlingen van de Europese school van Gent en Leuven te prikkelen en voor zich te winnen. Een kinderjury gaf telkens feedback, het publiek mocht vragen stellen.

Laurent Lemmens (SCK•CEN – KU Leuven) vertelt hoe hij zijn presentatie ‘determing the location of waste disposal’ heeft aangepakt. “Ik betrad het podium als Homer Simpson en legde het concept van geologische berging van radioactief afval in klei uit aan de hand van … Homer’s donutverslaving”, lacht Laurent. “Homer’s donut zit in een verpakking, die we moeten recycleren. Kernenergie
produceert ook afval, waarvoor we een oplossing moeten vinden. Waar brengen we dat kernafval naartoe? Welke ondergrond is geschikt? Samen met een helpende hand – noem het een surrogaat-Lisa – hebben we tal van waterexperimenten op verschillende bodemsoorten uitgevoerd.” Na de experimenten liet hij het publiek – lees: “de regering” – over de bestemming beslissen.

Het was Christian Taplan (UGent) die uiteindelijk de felbegeerde trofee wegkaapte. “En terecht”, aldus Laurent Lemmens. “Christian Taplan heeft een heel sterke presentatie neergezet.”

Presentatietechnieken

De Wetenschapsbattle is een initiatief van ‘The Floor is Yours’, dat onderzoekers helpt met presenteren voor een breed publiek. Met de wedstrijd willen de organisatoren kinderen op jonge leeftijd warm maken voor wetenschap – precies door die wetenschap naar de school te halen en de leerlingen een hoofdrol te laten spelen.

De wetenschappers worden niet onvoorbereid voor de ‘jonge leeuwen’ gegooid. The Floor is Yours organiseerde een masterclass in presentatietechnieken, waarin wetenschappers hun verhaal in een sterke presentatie leren gieten. Een aanrader voor elke wetenschapper volgens Laurent Lemmens. “In die opleiding leer je hoe je de aandacht van kinderen op een speelse manier vastgrijpt en kan vasthouden, hoe je ze op die manier enthousiast maakt over wetenschap.”