Directeur-generaal van IAEA Yukiya Amano bezoekt het SCK•CEN

2018-03-21

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) verwelkomde op woensdag 21 maart 2018 Yukiya Amano, directeur-generaal van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). “Het is een hele eer om directeur-generaal Amano te mogen ontvangen en onze bijdrage op het vlak van nucleair medisch onderzoek te mogen voorstellen”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK•CEN.

De directeur-generaal van het IAEA is van Wenen naar Mol gekomen om met de nucleaire medische toepassingen kennis te maken, die door het Belgische onderzoekscentrum ontwikkeld worden. Eerste stop: Belgian Reactor 2 (BR2). BR2 speelt een sleutelrol in de medische sector en vooral in de strijd tegen kanker door de aanmaak van medische radio-isotopen voor diagnostische en therapeutische toepassingen. Zo produceert de onderzoeksreactor gemiddeld op jaarbasis meer dan 25% van de wereldwijde vraag naar molybdeen-99, het meest gebruikte medische radio-isotoop, en dit loopt op tot 65% in het geval van een hoge vraag. Elk jaar worden bijna 7 miljoen onderzoeken uitgevoerd dankzij de Belgische productie en er wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe medische radio-isotopen die de efficiëntie van behandeling uitermate verhogen. De nieuwe
onderzoeksinfrastructuur MYRRHA zal de rol van BR2 op termijn overnemen en laat
vooruitstrevende productie van radio-isotopen toe met zijn versneller én met zijn
reactor.

Inhuldiging ICERR

Vandaag was de ideale gelegenheid om de ICERR-plaat officieel in te huldigen. Het SCK•CEN kreeg vorig jaar als derde instituut ter wereld het label ICERR (International Centre based on Research Reactor) voor zijn unieke infrastructuur en kennis. Dit label wordt door het IAEA toegekend aan geavanceerde onderzoekscentra die met onderzoeksreactoren en aanverwante infrastructuur werken. Met dat label wil IAEA lidstaten toegang tot die onderzoeksinfrastructuren geven en hen zo helpen nucleaire wetenschap en technologische programma’s te ontwikkelen.

“De toekenning van de ICERR status aan het SCK•CEN is een eer voor al onze onderzoekers en medewerkers en toont aan dat België tot de wereldtop behoort van nucleair onderzoek”, zegt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK•CEN.

De directeur-generaal Amano bracht daarna nog een bezoek aan het ondergrondse laboratorium HADES, waar het SCK•CEN en NIRAS op 225 meter diepte onderzoek verrichten naar de berging van hoogradioactief afval in diepe kleilagen. Een gevuld programma dat hem toelaat om de troeven van de Belgische
experten beter te leren kennen.

"Het Studiecentrum voor Kernenergie verricht heel belangrijk en indrukwekkend werk op vlak van nucleaire geneeskunde. Kanker staat centraal in de activiteiten van het IAEA. Het verbeteren van de toegang tot radiotherapie en nucleaire geneeskunde is een prioriteit voor onze lidstaten, meer specifiek voor ontwikkelingslanden”, zegt directeur-generaal Yukiya Amano. “Ik ben verheugd dat het SCK•CEN het IAEA-label International Centre based on Research Reactor (ICERR) toegekend kreeg. Het IAEA ICERR-programma biedt lidstaten toegang tot de allernieuwste faciliteiten en helpt hen hun nationale doelstellingen op vlak van nucleair onderzoek en het ontwikkelen van competenties te bereiken.”

Meer informatie

SCK•CEN erkend als rolmodel door IAEA

ICERR