Uitmuntende Belgische onderzoeksinfrastructuur BR2 kreeg facelift

2016-10-28

Het SCK•CEN, Studiecentrum voor Kernenergie, kondigt met trots aan dat de onderhouds- en moderniseringsoperatie van zijn iconische onderzoeksinfrastructuur Belgian Reactor 2 (BR2) succesvol is afgerond. Deze wereldwijd unieke onderzoeksreactor is klaar om nog minstens tien jaar zijn cruciale rol te vervullen als producent van medische radio-isotopen, onmisbaar voor de diagnose en de behandeling van kanker. Dankzij de Belgische radio-isotopenproductie krijgen jaarlijks 7 miljoen patiënten een diagnostisch onderzoek.

Op vrijdag 28 oktober, organiseerde het SCK•CEN in Mol een academische zitting in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid om de geslaagde heropstart van zijn onderzoeksreactor BR2 te vieren na een 'refurbishment' van 16 maanden. In februari 2015 was BR2 stopgezet voor grondige onderhouds- en moderniseringswerken, met name de vervanging van de matrix, het hart van de reactor. De installatie werd zoals gepland opnieuw opgestart in juli 2016 en heeft intussen met succes twee productiecycli van medische radio-isotopen gerealiseerd.

In de nucleaire geneeskunde worden radio-isotopen gebruikt voor de diagnose en de behandeling van bepaalde ziekten, waaronder kanker. Het meest gebruikte medische radio-isotoop is technetium-99m (99mTc), gevormd door het verval van molybdeen-99 (99Mo). Het wordt gebruikt voor ongeveer 80 % van de diagnostische onderzoeken, wat neerkomt op 30 miljoen diagnoses per jaar wereldwijd. Onderzoeksreactor BR2 produceert op jaarbasis meer dan 25 % van de wereldwijde vraag naar molybdeen-99, of in geval van hoge vraag zelfs tot 65 %. Elk jaar worden bijna 7 miljoen onderzoeken uitgevoerd dankzij de Belgische productie.

Naast de radio-isotopen, produceert BR2 ook 25 % van de wereldvraag aan gedopeerd silicium, een halfgeleider die wordt gebruikt in elektronische componenten voor onder meer hybride auto's, windturbines, zonnepanelen, ... Als een van de krachtigste en meest flexibele onderzoeksreactoren ter wereld is BR2 betrokken bij een groot aantal onderzoeksprogramma's rond de veiligheid van materialen en nucleaire brandstoffen, en bij het Europese kernfusieprogramma.

De kostprijs van de moderniseringsoperatie bedraagt € 40 miljoen. "Dankzij deze refurbishment kan BR2 zijn essentiële rol op technologisch vlak verzekeren om de nucleaire veiligheid van vermogenreactoren te blijven garanderen en tegemoet te komen aan de groeiende internationale vraag naar medische radio-isotopen. De reactor is ook in staat om nieuwe types radio-isotopen te produceren die de vooruitgang van de nucleaire geneeskunde ondersteunen in de strijd tegen kanker. Bij de lancering in 1961 was BR2 een wereldprimeur; dankzij deze renovatie behoudt hij zijn internationale reputatie van geavanceerde onderzoeksinfrastructuur", zegt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK•CEN. 
___ 

BR2 event Princess Astrid Eric van Walle BR2 Event Rotthier Gosselin Princess Astrid Eric van Walle
Van links naar rechts
Paul Rotthier, Burgemeester Mol
Derrick Gosselin, Voorzitter Raad van Bestuur SCK•CEN
HKH Prinses Astrid
Eric van Walle, Directeur-generaal SCK•CEN


Van links naar rechts
Philippe Van Troeye, CEO ENGIE-Benelux & Electrabel
Herman De Croo, Minister van Staat 
Eric van Walle, Directeur-generaal 
SCK•CEN
Jean-Michel Vanderhofstadt, Director-General of IRE, President of AIPES