Jongeren en wetenschap: een weekend vol ontdekkingen

2015-11-23

Jongeren de leuke kant van wetenschap en technologie laten zien om hen warm te maken voor wetenschappelijke studies: dat was de uitdaging van de onderzoekers van het SCK•CEN. Zij gingen dit weekend op pad om de Vlaamse Ruimtevaartdagen en het evenement ‘Greenlight for Girls’ van de Europese school in Mol te ondersteunen.

Om het imago van de wetenschap een boost te geven en om de nieuwsgierigheid van de allerjongsten te wekken, was het SCK•CEN dit weekend aanwezig tijdens twee Belgische evenementen. 

Eerst trokken we richting Brabanthal in Leuven, waar van 20 tot 22 november de Vlaamse Ruimtevaartdagen plaatsvonden, georganiseerd door VRI, een Vlaamse vereniging die de industrie en de onderzoekscentra uit de ruimtevaartsector verzamelt. De onderzoekers van het studiecentrum gingen, gewapend met microscopen, ludieke experimenten en hoogtechnologische toestellen, op pad. De vele aanwezige jongeren legden ze uit hoe belangrijk hun onderzoek is om het leven van astronauten, die heel wat moeten ondergaan tijdens hun ruimtereis, te verbeteren. Gewichtloosheid, kosmische straling, isolement en stress: het lichaam van astronauten krijgt heel wat te verduren tijdens een missie. Hun gezondheid moet absoluut beschermd kunnen worden, om ooit ruimtereizen naar Mars te ondernemen. 

De volgende halte was de Europese school in Mol, die op zaterdag 21 november een grote wetenschapsdag organiseerde voor de leerlingen uit het middelbaar onderwijs: Greenlight for Girls, waar dit jaar ook jongens toegelaten waren. Van het maken van tandpasta tot het opwekken van statische elektriciteit en het gebruik van een telescoop: de leerlingen konden een brede waaier aan wetenschappelijke toepassingen ontdekken die ook in het dagelijkse leven gebruikt worden. Het SCK•CEN organiseerde een twintigtal van de in totaal dertig workshops en haalde alles uit de kast om de interesse te wekken van deze wetenschappers in spe.

“Het is belangrijk dat wij onze passie voor wetenschap overdragen aan de jongere generaties”, vertelt een enthousiaste Sarah Baatout, onderzoekster bij het SCK•CEN. “Er is nog zo veel te doen en te ontdekken op aarde en in de ruimte. We moeten vooruitgang boeken met de wetenschap om de grote uitdagingen van de toekomst aan te gaan. En onze kinderen zijn de onderzoekers van morgen!”

20151121_G4G_EUschool_1_copright_Jennifer_Albaneze-Walker © Jennifer Albaneze-Walker