Wie is Sarah Baatout?

Mentor, professor aan de universiteit, moeder en een geëngageerde vrouw in verschillende sociale projecten. Sarah Baatout is meer dan enkel een wetenschapster. Als wetenschapster is ze gefascineerd over hoe ziektes zich verder evolueren in het menselijk lichaam en hoe men deze het best kan bestrijden. Op het onderzoekscentrum SCK•CEN, leidt ze met passie het laboratorium Radiobiologie waar haar collega’s en studenten een belangrijke rol spelen. Ze beschouwt hen dan ook als een tweede familie. Sarah geeft ook les als gast-professor aan de Universiteit van Gent en is hoofddocente aan de Universiteit van Namen. Haar hoofdmotief? Het warm maken van haar studenten voor wetenschap en hun nieuwsgierigheid prikkelen zodat ze ook “outside the box” kunnen denken. Na het werk, besteedt ze aandacht aan haar Belgische-Engelse familie en aan haar twee kinderen die net zoals haar ontdekkingen willen doen en haar lef hebben.  

Sarah is een bezige bij die in haar vrije tijd allesbehalve stil zit. Zo is ze ook nog betrokken bij enkele vzw’s en organisaties, onder andere de European Radiation Research Society.
Ruimtevaart is haar onvoorwaardelijke passie en dat uit zich dan in de Belgian Space Science Society, Youspace en brengt ze academici, industriëlen en onderzoekscentra samen. Om haar passie over te brengen op jongeren vertegenwoordigt ze de ouders van de Europese scholen in Europa en tracht ze in te staan voor kwalitatief onderwijs.


Hoe ontsnapt ze aan de stress van deze drukke dagen? Door kunstschaatsen. Ze is al elf jaar een fervente schaatsster die moeiteloos een tango, foxtrot, wals kan dansen op het ijs. Dit doet ze niet alleen maar synchroon met nog 16 andere schaatsers.


Sarah haar grote droom? Dat zijn er wel een paar! Op persoonlijk vlak probeert ze de beste vriendin, partner, collega, moeder, dochter, zus en vrouw te zijn. Haar dromen zijn natuurlijk ook wetenschappelijk. De grootste? Kanker genezen, de hoogst erkende bioloog worden die met een team van wereldklasse mag samenwerken, en een reis naar de ruimte staat bovenaan haar lijstje.


Alle grote voorbeelden van Sarah hebben dezelfde lovende eigenschappen: volharding, een briljante geest, charisma en vriendelijkheid. Onder hen bevinden zich: Marie Curie, Frank De Winne, Obama, Nelson Mandela en Mister Bean. Die volgens haar op een “onhandige” manier toch op een erg geraffineerde manier humor brengt…