SCK•CEN Academy lanceert Nuclear Role-Play Contest

2019-08-28

Komend schooljaar kunnen leerlingen van het secundair onderwijs het opnieuw tegen elkaar opnemen in een wervelende wetenschapswedstrijd. Het strijdtoneel? Een podium. “Dat mag je letterlijk interpreteren. We brengen nucleaire wetenschap op de planken”, verduidelijkt Michèle Coeck (SCK•CEN Academy). “In deze wedstrijd, de Nuclear Role-Play Contest, dagen we leerlingen uit om een origineel theaterstukje te schrijven en op te voeren.”

Neem een historische ontdekking in het domein van nucleaire wetenschap en technologie en giet er een theatersausje over. Het resultaat? De Nuclear Role-Play Contest, een vindingrijke wetenschapswedstrijd van SCK•CEN Academy. “We dagen leerlingen van de derde graad van het secundair onderwijs uit om hun creatieve pen boven te halen en een kort maar krachtig theaterstukje te schrijven over nucleaire wetenschap en technologie”, legt Michèle Coek (hoofd SCK•CEN Academy) uit. SCK•CEN Academy wil op die manier jongeren laten kennis maken met de brede waaier aan toepassingen en onderzoeksmogelijkheden binnen het domein van nucleaire wetenschap en technologie. “Leerlingen leren bovendien informatie analyseren en interpreteren, kritisch denken,
communiceren over wetenschap en technologie, alsook samenwerken in teamverband”, aldus Michèle
Coeck.

Om hun theaterstuk vorm te geven, moeten de leerlingen in de inhoud duiken. “Wat was historisch gezien een interessante ontdekking? Wie heeft het ontdekt? Hoe werd het ontdekt? Wat is de wetenschappelijke verklaring voor het fenomeen? Tot welke toepassingen heeft het geleid of kan het leiden? Leerlingen moeten hiervoor betrouwbare bronnen tot zich nemen”, aldus Lisanne Van Puyvelde (SCK•CEN Academy), die mede de organisatie in handen neemt.

Wervelende webinars

De leerlingen gaan in teams van vier leerlingen aan de slag. “Natuurlijk hoeven ze niet in het wilde weg beginnen zoeken”, stelt Lisanne Van Puyvelde (SCK•CEN Academy) gerust. “We organiseren inleidende webinars over thema’s als ioniserende straling, stralingsbescherming, toepassingen en onderzoek. Onze experten begeleiden hen tijdens het volledige traject.”

Tweede editie
De Nuclear Role-Play Contest is de opvolger van de succesvolle wetenschapswedstrijd Nuclear Game Challenge, die SCK•CEN Academy in samenwerking met het Joint Research Centre (EC-JRC) in het schooljaar 2017-18 organiseerde. In die editie werden jongeren uitgedaagd om zelf een educatief spel rond nucleaire wetenschap en toepassingen te bedenken. “De eerste editie was een schot in de roos. Bijna 100 leerlingen van 17 verschillende scholen namen deel. We mikken dit jaar op minstens evenveel inschrijvingen”, knipoogt Michèle Coeck (SCK•CEN Academy).

Inschrijven
Jeuken jouw handen en brein al om aan de slag te gaan? Wil jij tot de nieuwe lichting ‘Nucleaire virtuozen’ behoren? Surf dan naar highschools.sckcen.be en schrijf je vóór vrijdag 20 september 2019 in. De inschrijvingen starten op 2 september. De zes beste inzendingen worden uitgenodigd om hun toneelstuk tijdens de finale op te voeren. In tenue én met minstens één zelf ontworpen attribuut. Aan alle scenaristen en acteurs in spe: break a leg!