SCK•CEN-onderzoeker Bjorn Baselet genomineerd voor Wetenschapstalent 2019

2019-04-25

Bjorn Baselet, wetenschappelijk medewerker aan het SCK•CEN, is in de running voor de prestigieuze prijs ‘Wetenschapstalent 2019’ van het wetenschapsmagazine New Scientist. Die prijs bekroont elk jaar het grootste wetenschappelijke talent in Nederland en België. ”Dit is een mooie erkenning en een unieke kans om ons onderzoek in de kijker te zetten”, aldus Bjorn Baselet.

Bjorn Baselet krijgt de nominatie voor zijn bijdrage aan het ruimtevaartonderzoek. “De psychologische stress, ioniserende straling en microzwaartekracht die met een ruimtereis gepaard gaan, tast ons immuunsysteem aan. Het is zelfs zo dat de mens een ruimtereis naar Mars op dit moment niet zou overleven. De oorzaak: de communicatie tussen onze bloedcellen wordt verstoord. Mijn onderzoek heeft die verstoring in kaart helpen brengen”, aldus Bjorn Baselet.

Gezond naar Mars

De onderzoeker legde de mechanismen bloot die het immuunsysteem verzwakken en astronauten op lange ruimtereizen ziek maken, door een verstoring in de
communicatie tussen de verschillende immuuncellen. “Uit het onderzoek bleek o.a. dat de immuuncellen de ziekteverwekkers niet meer kunnen herkennen en dus ook geen hulp kunnen inroepen van andere immuuncellen om het lichaam te beschermen. Met die inzichten kunnen we doelgericht op zoek gaan naar een remedie. Denk bijvoorbeeld aan een ruimtereispilletje, dat astronauten kunnen nemen om het immuunsysteem te versterken.” Later zou het medicijn ook gebruikt kunnen worden voor ziekten gebaseerd op een verstoord immuunsysteem (bv. allergieën).

Erkenning

Bjorn Baselet prijkt in de shortlist van 25 wetenschapstalenten. “Dat is een hele eer voor mij”, aldus Bjorn. “Het is niet enkel een eer als wetenschapper, maar ook als wetenschapscommunicator. Het is belangrijk om als bevindingen als wetenschapper met de buitenwereld te delen. Enkel op die manier kunnen we anderen – waaronder ook jongeren – inspireren en stimuleren om voor een wetenschappelijke richting te kiezen. Zo zetten we weer een stap dichter bij Mars.”

Publieksstemmen

Om de nominatie te verzilveren, is Bjorn Baselet ook aangewezen op het publiek. Het publiek bepaalt voor 50 procent wie er de begeerde titel wegkaapt. Stemmen kan nog t.e.m. maandag 6 mei op newscientist.nl/talent. Slechts vijf talenten mogen naar de volgende ronde. Zij presenteren hun onderzoek tijdens New Scientist Live: blik op de toekomst op 31 mei in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Op het einde van de avond wordt de winnaar bekend gemaakt.