Lentekriebels in de wetenschap

2019-03-26

Tweeëndertig derdejaarsstudenten Bio-ingenieur van UNamur brachten een bezoek aan het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN). “We dompelen hen onder in de fascinerende wereld van nucleaire wetenschap en technologie. We namen hen met ons ruimtevaartonderzoek naar ongekende hoogtes, maar doken ook 225 meter onder de grond naar ons onderzoekslaboratorium HADES”, knipoogt Sarah Baatout (SCK•CEN), onderzoekster en gids van dienst. Het bezoek kadert in “Printemps des Sciences”, een initiatief van de Franstalige universiteiten in België.

Van 25 tot 31 maart vindt een nieuwe editie van “Printemps des Sciences” plaats. “Printemps des Sciences” is een initiatief van alle Franstalige universiteiten in België, die de wetenschap dichter bij het grote publiek willen brengen. Het is een week vol boeiende tentoonstellingen, laboratoriumbezoeken, conferenties en workshops voor nieuwsgierige wetenschapsfanaten, scholen en gezinnen. Deze editie staat in het teken van “Élémentaire”. “Alles dat ons omringt, bestaat uit nauwelijks honderd elementen: de zuurstof die we inademen, het calcium in onze botten, … en ook het heelal. Het thema past perfect in ons straatje! Daarom hebben we ook besloten om aan die razend interessante wetenschapsweek deel te nemen en een ‘Space Day’ te organiseren voor de derdejaarsstudenten Bio-ingenieur van UNamur”, aldus onderzoekster Sarah Baatout. “Met een rijk gevuld programma.”

Rijk gevuld programma

Op het programma stonden onder meer ruimtedosimetrie, dieren in de ruimte, practica over spirulina en lezingen over ruimteverkenning en levensondersteuning. “We werken bijvoorbeeld aan een life support-systeem dat bemande ruimtereizen naar Mars mogelijk moet maken. Bemanningen zullen in staat zijn om zelf drinkwater, voedsel en zuurstof te produceren door hun afval te regenereren. Het urine van vandaag is dus de koffie van morgen, maar de koffie van gisteren is ook de koffie van vandaag. Het water in de ruimtecapsule wordt namelijk een oneindig aantal keer gerecycleerd”, aldus onderzoekster Natalie Leys. Die “koffie” wordt natuurlijk niet in één dag gezet. “Het water doorloopt heel wat stappen in het recyclageproces.” Na die prikkelende sessies bezochten de studenten van UNamur het ondergronds onderzoekslaboratorium HADES. Het bezoek viel in de smaak bij de studenten van UNamur. “Een inspirerende ‘ontdekkingsreis’ in het hart van de aarde en de ruimte”, klinkt het bij de studenten.